Jamaicas innflytelse på musikk har spredt seg over hele verden og har manifestert seg på mange forskjellige måter. De fleste er kjent med Jamaicas reggae, men andre musikalske stiler kreditert Jamaica inkluderer mento, ska, rocksteady og dancehall. Jamaicas innflytelse er allestedsnærværende på popmusikklister fra hele verden.

For eksempel er reggae enormt populær i Afrika. Kunstnere som Sør-Afrikas Lucky Dube hadde laget sitt eget reggaemerke basert på den jamaicanske originalartikkelen. Kunstnere som Matisyahu har skapt en undersjanger av jødisk reggae som fortsetter å bli populær. På midten av 1990-tallet gjenopplivet band som No Doubt og Reel Big Fish ska-musikk ved å kombinere den med punkrock, noe som gjorde den veldig populær blant unge mennesker i Storbritannia og USA. Og faktisk, innimellom, blir en reggae-sang en pophit.

Historie

Historien om jamaicansk musikk er uløselig sammenflettet med historien til det jamaicanske folket. Jamaica er den tredje største øya i Karibia og ble opprinnelig befolket av Arawak-folket, urfolket, innfødte mennesker. Christopher Columbus “oppdaget” øya på sin andre reise til Amerika, og den ble bosatt først av spanske kolonister, og senere av engelske kolonister. Det ble et viktig knutepunkt for den transatlantiske slavehandelen og sukkerrørproduksjonen, og på grunn av den høye befolkningen av afrikanere og folk med afrikansk avstamning på øya Jamaica, var det stedet for flere slaveopprør, hvorav mange var vellykkede, noe som resulterte i etableringen av langsiktige Maroon (rømt slave) kolonier, hvorav noen varte til det britiske imperiets avskaffelse av slaveri i 1832. Det store antallet afrikanere på øya bidro også til å holde et høyt nivå av afrikanske kulturelle elementer, inkludert musikalske stiler som lever på Jamaica gjennom kolonitiden.

Afrikanske elementer i jamaicansk musikk

Afrikanske musikalske elementer har dannet grunnlaget for jamaicansk musikk. Den endråpes rytmen, som er det definerende rytmiske elementet i reggaemusikk, er tydelig afrikansk. Sangstilen som er så vanlig i vestafrikansk musikk gjenspeiles i mange sjangre av jamaicansk musikk, og danner til og med grunnlaget for risting som var en forløper for rapmusikk. Selv språket til afrikansk-nedstammede jamaicans gjenspeiles i jamaicansk musikk, hvorav mye synges i patois, et kreolsk språk, med både afrikanske og engelskspråklige elementer.

Europeiske elementer i jamaicansk musikk

Engelsk og andre europeiske påvirkninger er også tydelige i jamaicansk musikk. I kolonitiden var det forventet at svarte slavemusikere skulle spille europas populære musikk for sine europeiske mestere. Dermed ville slaveband utføre valser, quadrilles, hjul, samt andre figurdanser og sangstiler. Disse sangstilene forble til stede og intakte i svart jamaicansk folkemusikk helt frem til midten av 1900-tallet.

Tidlig jamaicansk folkemusikk

Den første folkloristen som samlet og kategoriserte jamaicanske folkesanger var en mann som heter Walter Jekyll, hvis bok “Jamaican Song and Story” fra 1904 er i det offentlige rom og tilgjengelig for lesing gratis eller nedlasting som PDF fra Google Books. Selv om boken er litt datert, er det et vell av informasjon, og den tidligste vitenskapelig innsamlede grupperingen av jamaicanske sanger og historier, samt elementene som utgjorde jamaicansk musikk på den tiden.

Mento Musikk

På slutten av 1940-tallet oppsto mentomusikk som en unik stil av jamaicansk musikk. Mento ligner på trinidadisk calypso, og det blir noen ganger referert til som jamaicanske calypso, men det er faktisk en sjanger for seg selv. Den har en rettferdig balanse mellom afrikanske og europeiske elementer og spilles med akustiske instrumenter, inkludert en banjo, gitar og rumba-boksen, som er som en storstilt bass mbira som spilleren sitter på mens han spiller. En av de morsomste aspektene ved mentomusikk er det lyriske innholdet, som ofte har utvidet bawdy dobbel entendres og politisk inuendo.

Ska Musikk

Tidlig på 1960-tallet tok skamusikken form. Ska kombinerte tradisjonell mento med elementer av amerikansk R&B og boogie-woogie rockemusikk, som var enormt populær på Jamaica på den tiden. Ska var en sjelfull sjanger som inneholdt harmonisang, upbeat og dansbare rytmer, en hornseksjon og sanger som ofte handler om kjærlighet. Fremveksten av ska skjedde samtidig som fremveksten av uhøflig guttekultur, hvor fattige jamaicanske ungdommer emulerte en gammeldags gangsterestetikk i amerikansk stil. Konkurrerende gjenger av uhøflige gutter ble ansatt av lydsystemoperatører som Clement “Coxsone” Dodd og Lesley Kong for å starte kamper på gatedansene til konkurrerende lydsystemoperatører.

Rocksteady musikk

Rocksteady var en kortvarig, men innflytelsesrik sjanger av jamaicansk musikk som kom på midten til slutten av 1960-tallet, som skilte seg fra ska med en langsom beat og ofte mangel på en hornseksjon. Rocksteady utviklet seg raskt til reggaemusikk.

Share