Kvinner har spilt en ekstraordinær rolle i American History. Enten de beveger seg mot frihet fra slaveri, frihet på arbeidsplassen eller friheten til å ta egne valg, har kvinner posisjonert seg som stemmer for empowerment og utholdenhet. Disse kvinnene har lånt ut sine utrolig viktige stemmer i kampen for sine egne rettigheter, borgerrettigheter, menneskerettigheter og bevegelsen for fred. Kvinnene i American Folk Music er ikke noe unntak. Her er en titt på 30 bemerkelsesverdige kvinner i folkemusikk, røtter og Americana-musikk, i alfabetisk rekkefølge.

Alison Krauss

Den vidunderlige felespilleren Alison Krauss har blitt en av de mest etterspurte kvinnene i folke- og bluegrass-verdenene. Omtrent hver plate som kommer ut av Nashville i disse dager ser ut til å ha noe å gjøre med Alison Krauss. Hennes vakre sanger og distinkte stemme, sammen med hennes bare helt likeverdige tilstedeværelse, gjør henne til en vanskelig handling å slå. Hun har klart å påvirke en hel generasjon kunstnere i folkemusikk, bluegrass, gammel tid og rock and roll.

Ani DiFranco

Ani DiFranco har gitt ut plater på egen hånd, med sine voldsomme feministiske folkesanger i over 20 år. Hennes innovative gitararbeid har revolusjonert måten instrumentet spilles på. Hun har startet og vedlikeholdt en av de mest vellykkede artistdrevne etikettene rundt og har lånt stemmen og muskelen til bevaring av sivile rettigheter og hjembyen Buffalo, NY. Og til tross for alt dette fortsetter hun å skrive tidløs og vakker musikk.

Vær snill Tanyas

The Be Good Tanyas er en trio av kvinner som har levert utrolige harmonidrevne samtidsfolkesanger i årevis nå. Tanyas trekker fra tradisjonell musikk og oppdaterer den for en ny generasjon, og har blitt en favoritt på festivalscener og blant deres kultlignende følge.

Catie Curtis

Catie Curtis har skrevet oppriktige kjærlighetssanger i over et tiår. Hennes sentimentale sanger om lengsning og hjertesorg har holdt henne i hjertene til fans av New Englands låtskriverscene hele tiden. Hun har også vært en utrettelig og vokal talsmann for homofiles rettigheter, og med Erelli vant hun den internasjonale låtskrivingskonkurransen for sin orkan Katrina-inspirerte sang People Look Around.

Claire Lynch

Claire Lynch har lenge vært en forkjemper for den moderne og tradisjonelle bluegrass-scenen, og tjente flere utmerkelser for sin ekspertvokal fra International Bluegrass Music Association. Mens hun har eksperimentert med forskjellige tradisjonelle Americana-stiler gjennom årene, er dens bluegrass som hun er mest kjent for.

Dar Williams

Dar Williams dukket først opp på New Englands låtskriverscene på 1990-tallet og har siden blitt en bærebjelke i den nasjonale samtidsmusikkscenen. Williams er en favoritt på festivaler og teatre, og er også en sterk miljøverner som ofte har brukt sitt arbeid til å samle inn penger til jordbevisste organisasjoner.

Eliza Gilkyson

Eliza Gilkysons musikalske gave kan ha blitt arvet fra låtskriverfaren, Terry Gilkyson, men hun har absolutt skåret ut sin egen nisje i den moderne singer-songwriter-verdenen. Gilkyson har en tendens mer mot alt-country enden av spekteret, og er en favoritt på folkefestivaler.

Emmylou Harris

Emmylou Harris’ karriere har drevet skalaen frem og tilbake mellom klassisk countrymusikk og samtidsfolk, helt siden debuten på 1970-tallet. Hun har imidlertid alltid klart å trosse musikalske sjangre ved å holde seg til en vilje til å synge ærlige sanger, uansett hvor de måtte komme. Hennes tre tiår lange karriere har overlevd så mange trender som å gjøre henne til en av de mest pålitelige sanger-låtskriverne på scenen.

Erin McKeown

Erin McKeown har vært en stift av New Englands låtskrivingsscene siden debuten på 1990-tallet. Med en grad i etnomusikologi er hun en fullbyrdet eksperimenterer med musikalske stiler. Hennes arbeid har variert fra folk-punk til jazz og utover, og hun fortsetter å gi overraskende, gode plater den ene etter den andre.

Holly i nærheten

Holly Near har laget plater i over tretti år nå, og hennes innflytelse har ennå ikke sluttet å bli følt i amerikansk folkemusikk, og utover. Hun startet et av de første kvinneeide plateselskapene i 1972 da hun åpnet sine egne Redwood Records. For sin talsmann for menneskerettigheter, sivile og kvinners rettigheter rundt om i verden, i 2005, ble Holly kåret til en av de 1000 kvinnene som fikk Nobels fredspris.

Share