Fra blues til zydeco, og jazz til hip-hop, slave-epoken åndelig om kamp og personlig empowerment til forfedrene av rock and roll, Amerikas røtter musikk er helt fylt med innflytelse fra det afroamerikanske samfunnet. Å forstå historien gir en fantastisk måte å feire svart historiemåned på enn ved å ta en titt på den utrolige musikken som har blitt bidratt til den amerikanske historien av afroamerikanske musikere og forfattere.

Innflytelsen fra afroamerikanske musikere på utviklingen av folkemusikk har vært umåtelig. Mange av sangene som har kommet til å være synonymt med kamp, empowerment, menneskerettigheter og utholdenhet har kommet fra det afroamerikanske samfunnet. Fra folk-blues sangere som Huddie Ledbetter (også kjent som Leadbelly) til hiphop-artister som Common, Talib Kweli og Roots, har folkemusikken til de afroamerikanske samfunnene legemliggjort kampen til marginaliserte mennesker i Amerika.

Slave spirituals og arbeidskall

Så langt tilbake som afroamerikansk historie strekker seg, har den blitt ledsaget av et lydspor av utrolig musikk. Noen av de mest tidløse sangene om empowerment og utholdenhet kommer fra de amerikanske slavefeltene og samfunnene av tvangsinnvandrere holdt i trelldom over hele det tidlige landet.

I løpet av denne tiden var mye av musikken blant slavene en rekke samtaler de ville gjøre til hverandre på feltene. Det var de tidlige kalle- og respons-ropene som senere skulle oversettes og ekko av gatepeddlere (også kalt “criers”). Disse call-and-response “sangene” var like ofte rettet mot å spre nyheter eller informasjon, da de handlet om å passere tiden mens de jobbet. Annen musikk på den tiden kom fra religiøse seremonier. Flotte sanger som har blitt synonymt med situasjonen til hvert samfunn siden da som har stått opp for sine egne rettigheter inkluderer åndelige sanger som “We Shall Overcome”, “I Shall Not Be Moved” og “Amazing Grace.”

“Jeg prøver å bli her, men bluesen min begynner å gå”

Etter at borgerkrigen endte med frigjøringserklæringen og de nylig frigjorte tidligere slavene dro til nordlige byer som Chicago og Detroit, forble andre i sine hjemstater. De fortsatte å synge sangene om å overvinne vanskeligheter, utholdenhet og tro som har blitt så integrert i Amerikas historie.

På slutten av 1800-tallet fulgte den afroamerikanske arbeideren jobben sin langs jernbanelinjen, og bygde nye jernbaner i det amerikanske vestens landlige rekkevidde. Han tok jobber på kjøkkenet til nye boomtowns og peddling varer langs byens gater. Han begynte å synge om sin nyvunne frihet, men også om båndene han fortsatt hadde til sitt arbeid. Bluesmusikken steg fra denne perioden.

Imidlertid kalles “blues” referert til i denne perioden “folk-blues” i dag. Mange av blues-folk sangere på denne tiden fikk jobber touring med reiser underholdning grupper, vaudeville troupes, og medisin viser. Senere, da country-vestlig musikk ble integrert i de større byene langs reiserutene, begynte bluesspillere å tilpasse lyden til en mer landorientert bluesstil.

Folk-Blues og Leadbelly

Sannsynligvis den mest innflytelsesrike figuren fra denne tiden var folk-blues musiker Huddie Ledbetter (også kjent som Leadbelly). Leadbelly (1888-1949) integrerte gamle gospellåter, blues, folk og countrymusikk i en lyd som var helt hans egen. Leadbelly ble født på en Louisiana-plantasje og flyttet med familien til Texas da han bare var fem år gammel. Der lærte han å spille gitar, som han ville bruke som verktøy for å fortelle den harde sannheten, og to ganger ville redde ham fra en lang fengselsstraff.

Første gang skrev han en sang for guvernøren i Texas, som vant benådningen. Den andre gangen ble han oppdaget av musikkologen Alan Lomax, som turnerte de sørlige fengslene på jakt etter bluessanger, spirituals og arbeidssanger å spille inn. Leadbelly fortalte Alan og hans far John Lomax hvordan han ble benådet tidligere, og han skrev en annen sang kalt “Goodnight Irene.” Lomax tok denne sangen til guvernøren i Louisiana. Nok en gang fungerte det, og Leadbelly ble benådet og løslatt.

Derfra ble han tatt nordover av Lomaxes, som bidro til å gjøre ham til et husholdningsnavn. Den dag i dag ser artister i blues, folk, rock og hip-hop ut til Leadbelly som en innflytelse på alle disse musikksjangerne.

Folk-blues og adventen av rock &roll

Den mest åpenbare, og ofte den mest diskuterte, innflytelsen fra det afroamerikanske samfunnet er innen blues og til slutt rock &roll. Blues-vokalister som Bessie Smith, Ma Rainey og Memphis Minnie bidro til å popularisere bluesen på tvers av tidens raseskiller.

Andre store blueslegender som Muddy Waters, Robert Johnson og BB King klarte å ta dette arbeidet enda lenger for å direkte påvirke de blomstrende lydene av det som skulle bli rock &roll, en amerikansk institusjon.

Share