Begrepet “folkesang” dekker et stort utvalg av musikalske stiler, fra tradisjonelt land og vestlig til Cajun og Zydeco og Appalachian musikk til sangene til den urbane diasporaen. Akademisk og innenfor tradisjonen til amerikansk folkemusikk er en folkesang en som bruker tradisjonelle melodier og / eller moduser for å snakke om et bestemt emne. Ofte tar aktuelle folkesanger opp sosiale og politiske spørsmål som arbeid, krig og populær mening, selv om ikke alle folkesanger er aktuelle eller politiske. Noen er personlige dirges eller ballader om familiehistorier, kjærlighetssanger eller til og med tullesanger.

Mange folkesanger har eksistert så lenge at ingen er helt sikre på hvem deres komponister var. Ofte blir disse sangene sendt ned i et fellesskap, og de utvikler seg over tid for å løse dagens problemer. Slike sanger inkluderer “We Shall Overcome”, og “We Shall Not be Moved”, så vel som andre åndelige og empowerment anthems.

Andre tidløse folkesanger har klar opprinnelse, som Woody Guthries «This Land is Your Land» eller «If I Had A Hammer» av Pete Seeger og Lee Hays. Disse sangene er ofte så gripende, ærlige og tidløse at de blir innhyllet i kulturen og er kjent av omtrent alle.

Nyanser i definisjonen av folkemusikk

Folkesanger handler vanligvis om et fellesskap av mennesker, og problemene de føler er viktige for dem. Men i populærmusikk har kritikere, artister og fans en tendens til å bruke uttrykket “folkesang” for å referere til musikk laget ved hjelp av akustiske instrumenter. Popmusikkpublikum identifiserer politisk musikk som spilles på akustiske instrumenter som «folkesanger». Gruppesang, enkle harmonier og bruk av tradisjonelle instrumenter som banjo eller mandolin som “folkemusikk” identifiseres også som folkesanger, selv når forestillingen eller innspillingen først og fremst gjøres for profitt og rettet mot et stort publikum.

Selv om disse sangene faktisk inneholder elementer som er urfolk til amerikansk folkemusikk, er det en forskjell mellom folkesanger av populærmusikk og folkesanger laget av folkesangere. Vanligvis er denne forskjellen i forholdet mellom artisten og publikum, og motivasjonen bak å synge sangen. Mange folksingers vil være enige om at når en sang først og fremst synges for profitt og populariteten til artisten, er det popmusikk. Mens når det er en sang som stiger ut av kunstnerens eller samfunnets behov og blir sunget for å informere eller oppfordre et publikum til handling – enten den handlingen er dyp tanke, blir med i sang eller sosial handling – blir det generelt sett på som folkemusikk. Det er selvfølgelig mange uskarpe linjer mellom de to motivasjonene, noe som forklarer mengden forvirring og uenighet blant musikkfans, kritikere og andre om hva akkurat “folkemusikk” er.

Utvikle folkemusikk i Amerika

Mange av musikkologene som gikk ut i felten på 1800- og 1900-tallet for å samle og dokumentere folkesanger fra ulike samfunn, samlet ikke politiske sanger fordi de var i en annen musikkklasse. Men med påvirkning fra Woody Guthrie, som giftet seg med trubadurtradisjonen med moderne populærmusikk mens de sang om nyhetsoverskrifter og historiske historier, begynte deres tilnærming å forandre seg. Da folkemusikkoppsetningen på 1950- og 60-tallet kom, begynte mange publikum rundt om i Amerika å samle politisk protestmusikk med «folkemusikk».

Selv om mange i folkeoppsetningen spilte faktiske tradisjonelle folkesanger eller skapte nye sanger i den tradisjonen, var tidens politiske musikk mer resonant og provoserende på grunn av datidens sosiopolitiske klima. Dermed utviklet populariseringen av “folkesanger” sitt eget bilde som en form for musikk som er akustisk og bærer en streng sosial samvittighet. Noen musikkhistorikere ser det som et av mange øyeblikk i utviklingen av amerikansk folkemusikk, mens andre ser det som en definitiv periode for både folkemusikk og popmusikk.

Det er selvfølgelig ikke noe riktig eller galt svar når det gjelder å definere en musikkstil. Mange av popmusikkartistene som får æren for å være folkesangere i disse dager, trekker fra en del av tradisjonen med amerikansk folkemusikk og anerkjenner innflytelsen fra Carter-familien og Woody Guthrie, blant andre på utviklingen av skjemaet. Imidlertid trekker de også sterkt fra tradisjonen med rock og popmusikk, da mange også siterer innflytelsen fra mer moderne mainstream-band som Arcade Fire, Radiohead og Nirvana.

Innenfor folkemusikkens omfang, sangene som populære musikere synger-snakker på vegne av den amerikanske opplevelsen, som alle disse elementene har samarbeidet i dannelsen av en bredere amerikansk kultur siden ankomsten av radio og TV og internett.

Share