Folkemusikk og countrymusikk høres mye likt ut. Du kan gjenkjenne de samme melodiene og historiefortellingstekstene når du går fra en sjanger til den neste. Det er også en rekke musikere som dribler i begge stilene.

Men er det forskjell på de to? I virkeligheten er linjen mellom folk og land ikke veldefinert. La oss utforske hva som gjør dem samtidig unike og lignende.

Hva er folkemusikk?

Først av alt er det viktig å svare på det mer presserende spørsmålet: Hva er folkemusikk? Det er ingen hard og rask regel, men generelt sett refererer “folkemusikk” til en musikkstil som er universell i et samfunn. Det kan utføres av folk som ikke nødvendigvis er trente musikere, ved hjelp av hvilke instrumenter som er tilgjengelige.

En felles forfedre

Både country og folkemusikk har sine røtter i historiesangtradisjonen, spesielt i bygdesamfunn. Hvis musikalske stiler har forfedre, vil den felles forfederen til folkemusikk og countrymusikk være Carter Family og Jimmie Rodgers. Begge var folkekunstnere fra depresjonstiden som bidro til å popularisere landlig musikk til folk i byene. Artister fra Woody Guthrie til Johnny Cash har tatt stor innflytelse fra dem (for ikke å nevne å låne melodier og lyriske hentydninger).

TV og radio bidro også til å bringe både folkemusikk og country-vestlig musikk inn i mainstream. Den nye teknologien brakte kunstnere fra sør og vest til publikum i byene og forstedene. På den tiden var begge litt av en nyhet til mainstream Amerika.

Etter hvert som de vokste og utviklet seg til mainstream, har begge stilene klart å opprettholde sin opprinnelige integritet i sine veldig tettsittende sirkler av tilhengere. Mange country-tradisjonalister vil si at den nye Nashville-lyden ikke er ekte land, like mange folke-tradisjonalister brister om å kalle noen som Jewel en folksinger.

Noen av folkemusikkens største bidragsytere startet karrieren i det som har blitt kalt «country western»-band. Woody Guthrie var for eksempel med i Corn Cobb Trio i Texas før han smidde sin karriere som en av de mest lagrede amerikanske folkekunstnerne.

Så hva er forskjellen?

Hovedforskjellen er at folkemusikk er et langt mer overordnet begrep enn “countrymusikk”. Countrymusikk er en stil av folkemusikk, det samme er rap, keltisk musikk, bluegrass, Cajun-musikk, gammel tid og blues. Countrymusikk utviklet seg ut av folkemusikktradisjonen og fortsetter å påvirke den i ettertid.

Imidlertid er mye av det moderne landet langt mer relatable til popmusikk enn til folk. Forskjellen er involvering av big business i utviklingen av karrierene til countrystjerner. Folkeartister finner av og til veien inn i den vanlige musikkindustrimaskinen. Likevel er folkemusikk for det meste en underbedriftssjanger som er mer opptatt av samfunnsengasjement og tale for folket enn det er i platesalg og bildekonsulenter.

En god analogi er måten språket utvikler seg til aksenter og slangtermer på. Når en amerikaner flytter til London, kan de ikke få en engelsk aksent, men før eller senere vil de begynne å bruke setninger som er typiske i samtalene til londonere.

I kjernen opprettholder countrymusikk fortsatt mange av disse down home-verdiene. Samtidig har nivået av sin mainstream popularitet tatt det i en helt annen retning enn de andre stilene i landlig tradisjonell musikk fortsatt referert til som “folkemusikk”.

Mye av dette kom fra utviklingen av Nashville-lyden, omtrent samtidig som folkemusikken fokuserte hardt på sin sosiale samvittighet (midten av 1900-tallet). Etter hvert som Nashville vokste, og innflytelsen fra Nashville-lyden økte, økte også Nashville-armen i musikkindustrien … derav separasjon av land og folk.

Share